Конференцiя ЕМС 2015
Ви бажаєте відреагувати на цей пост? Створіть акаунт всього за кілька кліків або увійдіть на форум.

ОБҐРУНТУВАННЯ ВИБОРУ ФУНКЦІОНАЛЬНИХ ІНГРЕДІЄНТІВ КОМПОЗИЦІЇ «СПОРТ СЛІМ» ДЛЯ СПЕЦІАЛЬНИХ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ (ДЛЯ ЛЮДЕЙ З НАДЛИШКОВОЮ ВАГОЮ)

Перейти донизу

ОБҐРУНТУВАННЯ ВИБОРУ ФУНКЦІОНАЛЬНИХ ІНГРЕДІЄНТІВ КОМПОЗИЦІЇ «СПОРТ СЛІМ» ДЛЯ СПЕЦІАЛЬНИХ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ (ДЛЯ ЛЮДЕЙ З НАДЛИШКОВОЮ ВАГОЮ) Empty ОБҐРУНТУВАННЯ ВИБОРУ ФУНКЦІОНАЛЬНИХ ІНГРЕДІЄНТІВ КОМПОЗИЦІЇ «СПОРТ СЛІМ» ДЛЯ СПЕЦІАЛЬНИХ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ (ДЛЯ ЛЮДЕЙ З НАДЛИШКОВОЮ ВАГОЮ)

Повідомлення автор Дмитрий Вт Бер 10, 2015 9:20 am

ОБҐРУНТУВАННЯ ВИБОРУ ФУНКЦІОНАЛЬНИХ ІНГРЕДІЄНТІВ КОМПОЗИЦІЇ «СПОРТ СЛІМ» ДЛЯ СПЕЦІАЛЬНИХ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ (ДЛЯ ЛЮДЕЙ З НАДЛИШКОВОЮ ВАГОЮ)
Н. В. Притульська,
професор кафедри товарознавства і
експертизи харчових продуктів, д.т.н., професор
Г. І. Сєногонова,
аспірант кафедри товарознавства і експертизи харчових продуктів,
Київський національний торговельно-економічний університет, м. Київ
 
Наприкінці XX століття розвиток нових діагностичних методик дозволило виявити пряму залежність ожиріння і розвитку багатьох важких захворювань. Тоді ж в медицині було введено поняття «метаболічний синдром X», або як його ще називають, «смертельний квартет». Він об'єднує такі захворювання, як артеріальна гіпертензія, цукровий діабет II типу, атеросклероз і ішемічна хвороба серця, які є в даний час основними причинами смертності людей у світі. Одним з основних факторів розвитку цих захворювань є ожиріння. Ще кілька років тому кількість смертей, пов'язаних з надмірною вагою, склало 2,5 мільйонів, на цей момент цифри неухильно зростають.
 Сьогодні все більше людей дотримуються здорового способу життя, піклуються про своє здоров'я і здоров'я своїх близьких. Основа здорового життя э правильне харчування. Сучасна система і структура харчування недосконала. Навіть найякісніший раціон, не забезпечує людину потрібною кількістю харчових компонентів, необхідних для підтримки нормальної життєдіяльності організму.
Чинниками ризику розвитку ожиріння є помилкова система харчування, в якій прослідковується профіцит «поганих» калорій, відсутність або недолік в їжі необхідних речовин для метаболізму (вітамінів, мінералів, білків, ненасичених жирних кислот і клітковини). На другому місці стоїть гіподинамія, статичний спосіб життя і роботи. І лише в 5% випадків в основі ожиріння полягає патологія щитовидної залози, гіпофіза або інших залоз внутрішньої секреції.
Досвід вітчизняних і зарубіжних фахівців свідчить, що найбільш ефективнішим шляхом корекції харчування людей з надмірною вагою є розробка спеціальних харчових продуктів, збагачених функціональними композиціями, які дозволять контролювати вагу тіла і забезпечувати організм необхідними нутрієнтами. Тому розробка і розширення асортименту продуктів для людей з надлишковою вагою є актуальним.
Метою дослідження є розробка композицій, до складу яких введені функціональні інгредієнти, дія яких направлена на  інтенсифікацію ліпідного обміну в організмі людей з надмірною вагою під час фізичних навантажень різної інтенсивності.
На підставі системних досліджень смаків споживачів, з використанням методів математичного моделювання обґрунтовано компонентний склад функціональної композиції «Спорт слім».
Композиція «Спорт слім» містить в своєму складі коензим Q10, кон’юговану лінолеву кислоту, L-карнітин, екстракт зеленого чаю.
Коензим Q10 (кофермент Q10, убіхінон, ubiquinone, coenzyme Q10, coenzyme Q) - природна речовина, що не має побічних дій, міститься в мітохондріях (органоїдах, що забезпечують організм енергією) кліток, грає центральну роль в циклі хімічних реакцій, що забезпечують доставку кисню і вироблення енергії, виконує функцію антиоксиданту і допомагає в знищенні вільних радикалів під час аеробного навантаження, покращує якість аеробних вправ у тих, хто не займається спортом. Коензим Q10 покращує дію програм із зниження ваги, підвищує витривалість при заняттях спортом, поліпшує роботу серцево-судинної, імунної системи, прискорює відновлення в реабілітаційний період, підвищує рівень енергії.
Кон’югована лінолева кислота (сonjugated linoleic acids) - змінена форма лінолевої кислоти (ЛК), омега-6-жирної кислоти, що відіграє важливу роль у підтримці здоров’я людини. Омега-6 жирні кислоти надходять  в організм з їжею, переважно з м’яса і молочних продуктів. Кон’югована лінолева кислота (КЛК) є антиоксидантом, антиканцерогеном, стимулятором імунної системи. КЛК сприяє схудненню, оскільки здатна блокувати утворення жиру, побудові і збереженні сухих м’язів, а також відіграє активну роль у боротьбі з раком, збільшує швидкість обміну речовин, сприяє зростанню м’язів, знижує рівні холестерину і тригліцеридів.
L – карнітин - витаминоподіба речовина, за будовою близький до амінокислот і холіну, який присутній в організмі людини у фізіологічному стані і бере участь у транспорті жирних кислот в мітохондрії, де відбувається процес окислення жиру і утворення енергії. Цей процес більш ефективний при фізичних навантаженнях. L-карнітин сприяє зменшенню жирових елементів в скелетній мускулатурі і сприяє нормалізації маси тіла. Подібне його дія відбувається і в інших органах і тканинах, що допомагає поліпшити енергетичний баланс і збільшити витривалість організму.
Екстракт зеленого чаю (Camellia sinensis) це популярний інгредієнт в добавках для зниження ваги. Активним з'єднанням в зеленому чаї є сімейство поліфенолів (катехінів) і флаванолів (могутніх антиоксидантів). До головних катехінів відносяться епікатехін (АЧ), епігалокатехін (ЕГК), епікатехіна галат (ЕКГ) і епігалокатехіна галат (ЕГКГ). Кофеїн, що міститься в екстракті зеленого чаю, разом з катехінами прискорює процес виведення жирів за рахунок активації ліполізу, підвищує розумову та фізичну працездатність, регулює загальний обмін речовин. На відміну від синтетичного кофеїну він виявляє більш м'яку та довготривалу дію. Зелений чай зміцнює стінки кровоносних судин, роблячи їх більш еластичними, нейтралізує вільні радикали, знижує ризик онкологічних захворювань. Покращує не лише самопочуття, а й зовнішній вигляд - нормалізує вагу, покращує стан шкіри.
 
Таблиця 1
Склад функціональної композиції «Cпорт слім», мг
Композиція
«Спорт слім»
Добова потреба
(дозування), мг
Кількість на 1 порцію (70 г) продукту, мг
для людей з низькою фізичною активністю, мг
для
спортсменів, мг
Коензим Q10
20,0-25,0
30,0-50,0
15,0
Кон’югована лінолева кислота
1200,0-2000,0
3400,0-4000,0
1500,0
L-карнітин
500,0 – 700,0
1000,0-2000,0
500,0
Екстракт зеленого чаю
100,0-300,0
300,0-600,0
100,0
 
Вказана композиція придатна як добавка до продуктів галузей харчової промисловості, зокрема до виробництва нових видів батончиків висівкових функціонального призначення (для людей з надлишковою вагою).
Оптимальне дозування композиції складає 2,7 г на 1 порцію (70 г) продукту. Харчові продукти з композицією «Спорт слім» рекомендовані до  використання основного, або додаткового харчування для спортсменів для контролю маси тіла, для спортсменів в період реабілітації та людей з надлишковою вагою.
Запропоновані харчові продукти сприятимуть інтенсифікації ліпідного обміну, поліпшенню енергетичного балансу, побудові і збереженню сухих м’язів, підвищенню витривалості, швидкому відновленню, підтримці працездатності, усуванню відчуття голоду, профілактиці розвитку різних патологій.
 
Дмитрий
Дмитрий
Admin

Кількість повідомлень : 95
Дата реєстрації : 10.03.2015
Вік : 32
Звідки : Полтава

https://konfemc.ukraine7.com

Повернутися до початку Перейти донизу

Повернутися до початку

- Схожі теми
» СПОЖИВНІ ВЛАСТИВОСТІ БАТОНЧИКІВ ВИСІВКОВИХ ФУНКЦІОНАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ (ДЛЯ ЛЮДЕЙ З НАДЛИШКОВОЮ ВАГОЮ)
» ЕКСПЕРТНІ ДОСЛІДЖЕННЯ З ПРОБЛЕМИ РОЗРОБКИ СИСТЕМ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ
» МАРКУВАННЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ В УКРАЇНІ: АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ
» МІКРОБІОЛОГІЧНА БЕЗПЕЧНІСТЬ ПЛАВЛЕНИХ СИРНИХ ПРОДУКТІВ ПІД ЧАС ЗБЕРІГАННЯ
» АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ БЕЗПЕЧНІСТЮ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ В УКРАЇНІ У ВІДПОВІДНОСТІ З ЄВРОПЕЙСЬКИМИ ВИМОГАМИ

 
Права доступу до цього форуму
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі