ВИЗНАЧЕННЯ ЯКОСТІ МІНЕРАЛЬНИХ ТА ПИТНИХ ВОД ЗА ПОКАЗНИКОМ ВМІСТУ ФТОРИД-ЙОНІВ
Конференцiя ЕМС 2015 :: Тезисы по основным тематическим направлениям конференции :: Секция 4. Экспертные исследования пищевых продуктов как инструмент влияния на их безопасность.
Сторінка 1 з 1
ВИЗНАЧЕННЯ ЯКОСТІ МІНЕРАЛЬНИХ ТА ПИТНИХ ВОД ЗА ПОКАЗНИКОМ ВМІСТУ ФТОРИД-ЙОНІВ
ВИЗНАЧЕННЯ ЯКОСТІ МІНЕРАЛЬНИХ ТА ПИТНИХ ВОД ЗА ПОКАЗНИКОМ ВМІСТУ ФТОРИД-ЙОНІВ
Ю. Б. Нікозять
доцент кафедри хімії, к.х.н., доцент,
О. Д. Іващенко
доцент кафедри хімії, к.х.н., доцент,
Е. А. Назаренко
асистент кафедри хімії,
В. М. Гудим
студент гр. ТЕМС-31
Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет
економіки та торгівлі», м. Полтава.
Вживання мінеральної води допомагає вирішити багато проблем пов’язаних зі здоров’ям людини завдяки вмісту макро- та мікроелементів. Більшість з них мають велике біологічне значення для організму людини, але є й такі, що в значних кількостях становлять для нього загрозу, наприклад фтор.
Надлишкове надходження фторидів в організм людини може викликати патологічний стан – флюороз та інші захворювання [1].
Погіршення якості мінеральних та питних вод пов’язане як з екологічними проблемами водних ресурсів, так і з недобросовісними виробниками, які іноді пропонують споживачам замість мінеральних природніх вод їх імітацію.
Мета роботи – дослідити якість зразків за показником вмісту фторид-йонів та їх відповідність вимогам нормативних документів [2; 3]
Об’єкти дослідження обрано:
- фасовані мінеральні природні лікувально-столові, негазовані води: «Гоголівська» – виробник ПАТ «Миргородський завод мінеральних вод»; «Боржомі» – виробник «Georgian Glass & Mineral Water Co».
- фасовані питні, оброблені, негазовані води: «Артезіанська» – виробник ТОВ «ЕКО-СФЕРА»; «Два океана» – виробник ТМ «Біола»; «АТБ Вигідна ціна» – виробник ТОВ «Аквапласт».
Для встановлення значення показників застосовано наступні методи: фотоколориметричний [4]; потенціометричний [4].
Результати досліджень наведені в таблицях 1 та 2.
Таблиця1
Вміст фторид-йонів у водах мінеральних природніх лікувально-столових негазованих фасованих
Назва продукту | Вміст фторид-йонів, мг/дм | ||
Згідно ДСТУ 878:2006 | Потенціометричне вимірювання | Фотоколори-метричне вимірювання | |
« Гоголівська» | Не більше 1,5 | 0,0136 | 0,0134 |
« Боржомі» | 0,0161 | 0,0158 |
Таблиця2
Вміст фторид-йонів у водах питних, оброблених, негазованих, фасованих
Назва продукту | Вміст фторид-йонів, мг/дм | ||
Згідно ДСанПіН 2.2.4-171-10 | Потенціометричне вимірювання | Фотоколори-метричне вимірювання | |
«Артезіанська» | Не більше 1,5 | 0,00042 | 0,000225 |
«Два океана» | 0,00034 | 0,0002 | |
«АТБ Вигідна ціна» | Не знайдено | Не знайдено |
За результатами проведених нами досліджень, було встановлено:
- всі зразки мінеральних природніх лікувально-столових сильногазованих фасованих вод (табл. 1) мають занижений показник вмісту фторид-йонів – а отже, не відповідають нормативному документу.
- всі зразки питних оброблених сильногазованих фасованих вод (табл. 2), навпаки, повністю відповідають нормативному документу за показником вмісту фторид-йонів.
Перелік посилань
1.Попов О. И. Воздействие фтора и его производных на окружающую среду и организм человека / Попов О. И., Подригало Л. В., Даниленко Г. Н., Семко Н. Г. // Врачебная практика. – 2000. – № 1. – С. 87-89.
2.Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною : ДСанПіН2.2.4-171-10. – [Чинний від 2010-06-01]. — К. : Міністерство охорони здоров’я України, 2010. – 89 с. – (Державні санітарні норми та правила).
3.Води мінеральні природні фасовані. Загальні технічні умови: ДСТУ 878-2006. [Чинний від 2006-08-15]. – К. Держспоживстандарт України, 2006. – 14 с. – (Національний стандарт України).
4.Воды минеральные питьевые лечебные, лечебно-столовые и природные столовые. Методы определения фторид-ионов: ГОСТ 23268.18-78. – [Действующий с 1980-01-01]. – М.:Издательство стандартов, 1980. – 102 с.
Схожі теми
» ВИЗНАЧЕННЯ ЯКОСТІ МАЙОНЕЗУ ФІЗИКО-ХІМІЧНИМИ МЕТОДАМИ
» ВИЗНАЧЕННЯ ЯКОСТІ АПЕЛЬСИНОВИХ СОКІВ ЗА ФІЗИКО-ХІМІЧНИМИ ПОКАЗНИКАМИ
» ВИЗНАЧЕННЯ ФІЗИКО-ХІМІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ЯКОСТІ ОЛИВОК МАРИНОВАНИХ
» ВИЗНАЧЕННЯ ЯКОСТІ МАЙОНЕЗУ ЗА ДЕЯКИМИ ФІЗИКО-ХІМІЧНИМИ ПОКАЗНИКАМИ
» МЕТОДИ ВИЗНАЧЕННЯ ПОКАЗНИКІВ ЯКОСТІ ТА БЕЗПЕЧНОСТІ ЮВЕЛІРНИХ СПЛАВІВ НА ОСНОВІ БІЛОГО ЗОЛОТА
» ВИЗНАЧЕННЯ ЯКОСТІ АПЕЛЬСИНОВИХ СОКІВ ЗА ФІЗИКО-ХІМІЧНИМИ ПОКАЗНИКАМИ
» ВИЗНАЧЕННЯ ФІЗИКО-ХІМІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ЯКОСТІ ОЛИВОК МАРИНОВАНИХ
» ВИЗНАЧЕННЯ ЯКОСТІ МАЙОНЕЗУ ЗА ДЕЯКИМИ ФІЗИКО-ХІМІЧНИМИ ПОКАЗНИКАМИ
» МЕТОДИ ВИЗНАЧЕННЯ ПОКАЗНИКІВ ЯКОСТІ ТА БЕЗПЕЧНОСТІ ЮВЕЛІРНИХ СПЛАВІВ НА ОСНОВІ БІЛОГО ЗОЛОТА
Конференцiя ЕМС 2015 :: Тезисы по основным тематическим направлениям конференции :: Секция 4. Экспертные исследования пищевых продуктов как инструмент влияния на их безопасность.
Сторінка 1 з 1
Права доступу до цього форуму
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі