Конференцiя ЕМС 2015
Ви бажаєте відреагувати на цей пост? Створіть акаунт всього за кілька кліків або увійдіть на форум.

ЕКСПЕРТИЗА МЕТАЛЕВОГО ПОСУДУ

Перейти донизу

ЕКСПЕРТИЗА МЕТАЛЕВОГО ПОСУДУ Empty ЕКСПЕРТИЗА МЕТАЛЕВОГО ПОСУДУ

Повідомлення автор Дмитрий Вт Бер 10, 2015 9:26 am

ЕКСПЕРТИЗА МЕТАЛЕВОГО ПОСУДУ
 
Т.М. Коломієць
доц., к.т.н., доц., кафедри товарознавства та експертизи непродовольчих товарів
Л.В. Черняк
доц., к.т.н., доц., кафедри товарознавства та експертизи непродовольчих товарів
Київський національний торговельно-економічний університет, м. Київ
 
Сучасний  ринок металевого посуду характеризується великим різноманіттям виробів, асортимент яких з року в рік зростає [1]. Поява і поширення посуду з тефлоновим і антипригарним покриттям, використання новітніх технологій провідних світових виробників щодо підсилення міцності і жаростійкості дна, застосування надміцних захисних покриттів, сучасні технологічні прийоми шліфування поверхні посуду з нержавіючої сталі та використання вдосконалених її складів дають змогу споживачам придбати якісні, довговічні  та  безпечні для здоров’я і життя покупців вироби.
Але часто пересічному споживачеві важко вибрати серед усього цього різноманіття той якісний виріб, який давно розрекламований і відзначається високим рівнем престижу у споживанні в усьому світі. Велика кількість імпортованого металевого посуду сьогодні характеризується досить низькими якісними характеристиками, зокрема це стосується нетривалого терміну служби через невисоку якість покриття тощо.
Отже, забезпечення споживачів  металевим посудом, що відповідає їх потребам та очікуванням, – одне з важливих завдань, які сьогодні стоять перед промисловістю і торговельними підприємствами. Значну роль у вирішенні цього завдання може і повинна відігравати  експертиза металевого посуду, оскільки відомо, що якість продукції виявляється лише у споживанні, отже оцінити її повною мірою може лише товарознавець-експерт, який користується арсеналом товарознавчих досліджень[2].
Об’єктом  експертизи було обрано вітчизняний та імпортний  кухонний посуд з корозійностійкої сталі , а саме сковороди кухонні з кришками з термостійкого скла чотирьох різних торгових марок: «Vitesse» (Франція), «Gipfel» (Німеччина), «Авеста» (Україна) і «BergHOFF» (Бельгія), які користуються великим попитом серед споживачів  на ринку України [3,4].
Вибір об’єктів також обумовлений збільшенням частки посуду з корозійностійкої сталі у структурі споживання через його високі споживні властивості і безпечність.
Метою роботи була   оцінка якості, маркування і пакування металевого посуду і виявлення виробів, що мають кращі споживні властивості, порівняно з посудом інших виробників.
Згідно  вимог ГОСТ 27002-86 [5], на посуд з корозійностійкої сталі має бути чітко нанесене маркування із зазначенням товарного знаку підприємства-виробника, діаметр у міліметрах (для сковорід) і  умовне позначення матеріалу «Нерж.». Маркування на виробі наноситься ударним методом або способом електрохімічного травлення.
Результи дослідження маркування показали, що маркування деяких зразків сковорідок з корозійностійкої сталі не містило всю обов’язкову інформацію зазначену в стандарті.
На маркуванні сковороди ТМ «Gipfel» був відсутній номер партії, назва матеріалу і марка сталі, з якої виготовлено виріб, місткість, посилання на нормативний документ. На маркуванні виробу ТМ «Vitesse» була відсутня інформація щодо місткості, посилання на нормативний документ, рекомендації щодо використання. Маркування виробу ТМ «Авеста» українського виробництва містило всі необхідні дані, однак не містило рекомендацій щодо використання. На маркуванні виробу ТМ «BergHOFF» відсутнє посилання на чинний нормативний документ.
Маркування досліджуваних зразків нанесено на споживче пакування кількома мовами, у т.ч. українською. Виняток становить виріб ТМ «Gipfel», маркування якого українською мовою відсутнє.
Чітке і розбірливе маркування мали усі зразки, крім виробу ТМ «Авеста», який мав маркування нанесене шрифтом синього кольору на блакитному фоні, що ускладнювало його читання.
При пакуванні посуд з корозійностійкої сталі і комплектуючі деталі мають бути загорнуті або перекладені пакувальними матеріалами – картоном, папером або полімерними матеріалами. На сьогодні в якості такого прокладного матеріалу найчастіше застосовується повітряно-пухирчата плівка. У пакети з такої плівки і були запаковані кришки та ручки сковорідок усіх досліджуваних зразків.
Споживчим пакуванням для посуду з корозійностійкої сталі слугують коробки з картону або комбінованих матеріалів на основі картону. Конструкція пакування має бути достатньо жорсткою, запобігати порушенню його цілісності, для чого, згідно з ГОСТ 27002-86, коробки у місцях відкривання мають бути заклеєні клейкою стрічкою [5]. Всі ці вимоги дотримані в усіх досліджуваних зразках.
Для всіх видів металевого посуду нормативними документами регламентуються:  місткість, товщина і марка металу, комплектація виробів кришками, допустимі матеріали для виготовлення ручок (корозійностійка сталь, деревина листяних порід, алюміній, пластмаса, кераміка), вимоги до конструкції виробів. Зокрема кришки мають вільно встановлюватися, легко повертатися і прилягати до бортів посуду без перекосів і зміщення. Посуд має бути стійким на горизонтальній площині, не допускається випуклість дна і нормується його ввігнутість. Арматура (ручки) мають витримувати статистичне навантаження, яке вдвічі (для посуду з корозійностійкої сталі втричі) перевищує масу води, на яку розрахований посуд, без залишкової деформації та ослаблення кріплення ручок.
Передбачені також  специфічні вимоги до якості окремих видів посуду. Так, для посуду з корозійностійкої сталі нормується шорсткість поверхні зовнішньої і внутрішньої стінок, кришки, дна. Поверхня виробів має бути чистою, блискучою або матовою. На поверхні не допускаються вм’ятини, тріщини, подряпини, гофри. гострі краї, сторонні включення, хвилястість. Увігнутість дна посуду, призначеного для теплової обробки продуктів, не повинна перевищувати 1%, а посуду з теплорозподільним шаром – 0,6% діаметру. Допустимі кількості міграції шкідливих речовин в оцтовокислі витяжки мають бути: міді і цинку – по 1 мг/дм3, нікелю і хрому – по 0,1 мг/дм3, свинцю – 0,03 мг/дм3 [6].
Отже, під час експертизи досліджуваних зразків посуду на відповідність їх якості вимогам ГОСТ 27002-86, було встановлено, що місткість усіх сковорід перевищувала мінімально допустиму норму (2 л) згідно зі стандартом для діаметру 24 см. Найбільша місткість зафіксована у зразка ТМ «Vitesse» – 2,98 л, найменша – у зразка ТМ «Авеста» – 2,06 л. Відповідно, вироби з більшою місткістю мали більшу висоту.
Сліди корозії після випробування виробів на стійкість до корозії були відсутні як на внутрішній і зовнішній стінках, так і на дні сковорід.
При визначенні міцності щеплення терморозподільного шару виробів з дном видимі зміни поверхні шару і зони щеплення з дном після 50 циклів випробувань були відсутні у всіх зразків, крім зразка ТМ «Авеста», у якого відзначена поява дрібної сітки тріщин на поверхні терморозподільного шару.
При дослідженні площинності дна виробів зазори між дном і перевірочною плитою були відсутні у всіх зразків, крім зразка ТМ «Авеста», у якого виявлено нерівномірний зазор в центральній частині дна висотою 0,14 мм.
Найбільша шорсткість зовнішніх стінок і дна зафіксована у виробі ТМ «Vitesse» (відповідно 0,41 і 0,75 мкм). За цими показниками він не відповідав вимогам ГОСТ 27002-86, на відміну від інших зразків.
Найбільша міграція міді і цинку в оцтовокислій витяжці зафіксована у зразка ТМ «Авеста» – відповідно 0,89 і 0,74 мг/дм3, однак у межах норми, встановленої стандартом. За міграцією хрому норма перевищена у зразка
ТМ «Vitesse» – 0,12 мг/дм3, за міграцією нікелю – у зразків ТМ «Vitesse»і
ТМ «BergHOFF» – відповідно 0,14,  0,15 мг/дм3
Таким чином, з  вищезазначеного можна зробити висновок щодо відповідності   досліджуваних сковорід   встановленим вимогам:  маркування всіх   зразків не відповідало  вимогам стандарту; вимоги до пакування були дотримані в усіх виробах; за показниками  якості найгіршим був зразок ТМ «Авеста».
Перелік посилань
1. Ринок металевого посуду в Україні станом на 1.01.2014. – Доступно з: <http://www.metaltorg.ru/analytics/publication/index.php?id=2227>.
2. Коломієць Т.М. Експертиза товарів : підручник. Ч.1 / Т. М. Коломієць, Н. В. Притульська, О. Л. Романенко. – 2-ге вид., доп. – К. : КНТЕУ, 2007. – 369 с. 
3. Виробники металевого посуду в Україні // Інформаційний портал «Prom.ua» [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://prom.ua/search?search_scope.
4. Асортимент металевого посуду на ринку України // Інформаційно-аналітичний портал «ПроМетал» [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.prometal.com.ua/dt.phpid=71.
5. Посуда из коррозионностойкой стали. Общие технические условия: ГОСТ 27002-86. – [Введ. 1988-01-01, изм. 2003]. – М.: Издательство стандартов, 2003. – 10 с.
6. Посуда хозяйственная стальная. Методы анализа вытяжек: ГОСТ 24295-80. [Введ. 1981-07-01, изм. 2002]. – М.: Издательство стандартов, 2002. – 18 с.


 Скачать
Дмитрий
Дмитрий
Admin

Кількість повідомлень : 95
Дата реєстрації : 10.03.2015
Вік : 32
Звідки : Полтава

https://konfemc.ukraine7.com

Повернутися до початку Перейти донизу

Повернутися до початку

- Схожі теми

 
Права доступу до цього форуму
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі