ВПЛИВ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ФАКТОРІВ НА ЯКІСТЬ М’ЯСА СВИНИНИ
Конференцiя ЕМС 2015 :: Тезисы по основным тематическим направлениям конференции :: Секция 4. Экспертные исследования пищевых продуктов как инструмент влияния на их безопасность.
Сторінка 1 з 1
ВПЛИВ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ФАКТОРІВ НА ЯКІСТЬ М’ЯСА СВИНИНИ
ВПЛИВ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ФАКТОРІВ НА ЯКІСТЬ М’ЯСА СВИНИНИ
Ремізова Ю.О.,
аспірант, Інститут свинарства і агропромислового виробництва
Національній академії аграрних наук, м. Полтава
У зв’язку із входом України у Європейське співтовариство та поетапним запровадженням більш жорстких вимог до ведення галузі та особливо до якості кінцевої продукції, виникла необхідність покращення якості продукції, що виробляється вітчизняними товаровиробниками. Інтенсивність технології вирощування свиней стала причиною істотних змін у метаболічних процесах в організмі тварини та значного зниження якісних показників свинини. Якість свинини залежить від багатьох факторів. Окрім факторів, що діють на тварину перед забоєм та на тушу в процесі її дозрівання та зберігання, на якість свинини впливають стреси, які тварина переживає протягом життя. Так, свині відносяться до легкозбуджуваних тварин, і в стресових ситуаціях втрачають основну частину глікогену м’язів на компенсацію нервових і фізичних витрат, а це впливає на характер перебігу біохімічних процесів, які відбуваються у м’язовій тканині.
Нові генотипи тварин, що мають значно покращені господарсько-корисні ознаки (високу відтворювальну здатність, скороспілість, високий забійний вихід, окупну оплату корму, високу якість продукції) дуже вибагливі до умов навколишнього середовища. Генетичний потенціал тварин може розкритися не тільки за умови правильної нормованої годівлі, а й за умови дотримання оптимальних мікрокліматичних умов, що знаходяться у вузькому діапазоні, і спричинені біологічними особливостями організму тварини.
Встановлення технологічних факторів, що впливають на організм тварини, котрі викликають зміни поведінки тварини, погіршення якості продукції і мають негативний економічний ефект, визначали через вплив температурного режиму і якісні показники м’ясо-сальної продукції. Якість м’ясо-сальної продукції проводили через визначення:
- ніжності, вологоутримуючої здатності, мармуровості м’яса;
- амінокислотного складу м’яса (тіонін, гліцин, аланін, аргінін, метіонін, промін, валін, ізолейцин, лейцин, триптофан, фенілаланін, цистин, лізин, гістидін, тирозин);
- вмісту жирних кислот в салі (масляна, капринова, каприлова, лауринова, олеїнова, линолева, арахідонова, бегенова, стеринова);
- біологічної цінності м’яса та сала;
- вміст вітамінів А, Е у м’ясі тварин.
В результаті проведених досліджень та опрацювання літературних джерел встановлено, що свині не маючи потових залоз терморегуляцію проводять виключно за рахунок дихання. Вони почувають себе комфортно лише у вузькому діапазоні температур. При дії високих температур відбувається тепловий удар. При температурі +23-25°С інтенсивність дихання у свиней збільшується у півтора рази, а пульс на 20-30 ударів на хвилину. При цьому зростає нервово-м’язова збудливість, може виникати гіпертонус м’язів аж до розвитку судом і тетанії. Тварини збуджені або, навпаки, пригнічені. Якщо при температурі +15-17°С на 40 кг приросту живої ваги необхідно 120-140 кг корму, то при +29°С для отримання аналогічного приросту цей показник складає – 480 кг корму. Крім того коли температура повітря становить +32- 34°С, приріст свиней знижується на 30-40 %, а при +37°С вже має місце втрата ваги. При дії несприятливих факторів мікрокліматичних умов, у свиней розвивається оксидантний стрес, це є порушенням балансу між продукцією вільних радикалів в організмі і рівнем антиоксидантів, що їх нейтралізують. В цьому є прихована загроза, яка проявляється в зниженні імунітету, пригніченні росту свиней, ураження печінки й дегенерації м’язових тканин. Для свиней на відгодівлі оксидантний стрес, розвиваючись на тлі теплового, загалом небезпечний різким спадом приростів живої ваги, значним зниженням якості м’яса і розвитком синдромів PSE (бліде, м’яке, водянисте м’ясо) і DFD (темне, жорстке, сухе м’ясо).
Отримані результати роботи будуть враховані при проектуванні свинокомплексів, ферм, будуть розроблені зоогігієнічні рекомендації підприємствам по виготовленню товарної свинини, що підвищить ветеринарно- санітарне благополуччя галузі.
Перелік посилань
1.Максимов Г. В. Селекция на м’ясність: качество продукции и стрессоустойчивость свиней// Г. В. Максимов, В. Н. Василенко// Ростов – на – Дону: Ростиздат, 2003. – 350 с.
2.Рыбалко В.П., Баньковский Б.В. Использование новых генотипов свиней. – К.: Урожай, 1991. – 350 с.
3.Бетеїн – запорука здоров’я кожної свинки // Всеукраїнський журнал «Прибуткове свинарство», 2012. – №4 (10).
4. Желіба А. В. Теоретичне обґрунтування важливості застосування показників NOR, PSE, DFD для м’яса свинини. Праці ТДАТУ Сумський національний аграрний університет. – Вип. 13. Т.7. – с. 140 – 147.
Скачать
Схожі теми
» ВПЛИВ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ НА ВЛАСТИВОСТІ ПИВА
» ВПЛИВ ЗОВНІШНІХ ФАКТОРІВ НА БАР’ЄРНІ ВЛАСТИВОСТІ МОДИФІКОВАНИХ ПОЛІМЕРНИХ МАТЕРІАЛІВ
» ОСНОВНІ СПОСОБИ ФАЛЬСИФІКАЦІЇ ВИНОГРАДНИХ ВИН ТА ЇХ ВПЛИВ НА ЯКІСТЬ ГОТОВОЇ ПРОДУКЦІЇ
» ПЕДАГОГІЧНИЙ ВПЛИВ НА ФОРМУВАННЯ ОСОБИСТОСТІ
» ВПЛИВ ОРГАНІЗАЦІЙНОЇ КУЛЬТУРИ ВНЗ НА ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ СТУДЕНТІВ
» ВПЛИВ ЗОВНІШНІХ ФАКТОРІВ НА БАР’ЄРНІ ВЛАСТИВОСТІ МОДИФІКОВАНИХ ПОЛІМЕРНИХ МАТЕРІАЛІВ
» ОСНОВНІ СПОСОБИ ФАЛЬСИФІКАЦІЇ ВИНОГРАДНИХ ВИН ТА ЇХ ВПЛИВ НА ЯКІСТЬ ГОТОВОЇ ПРОДУКЦІЇ
» ПЕДАГОГІЧНИЙ ВПЛИВ НА ФОРМУВАННЯ ОСОБИСТОСТІ
» ВПЛИВ ОРГАНІЗАЦІЙНОЇ КУЛЬТУРИ ВНЗ НА ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ СТУДЕНТІВ
Конференцiя ЕМС 2015 :: Тезисы по основным тематическим направлениям конференции :: Секция 4. Экспертные исследования пищевых продуктов как инструмент влияния на их безопасность.
Сторінка 1 з 1
Права доступу до цього форуму
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі