ЩОДО ПРОБЛЕМ ЕКСПЕРТИЗИ ПИВА
Конференцiя ЕМС 2015 :: Тезисы по основным тематическим направлениям конференции :: Секция 4. Экспертные исследования пищевых продуктов как инструмент влияния на их безопасность.
Сторінка 1 з 1
ЩОДО ПРОБЛЕМ ЕКСПЕРТИЗИ ПИВА
ЩОДО ПРОБЛЕМ ЕКСПЕРТИЗИ ПИВА
О. В. Кузьменко,
доцент, кандидат економічних наук
Дніпропетровський університет імені Альфреда Нобеля
На сьогодні суттєвою проблемою є забезпечення якості товарів, що пропонуються споживачам. Іншими словами, якісна пропозиція є запорукою залучення клієнтів, задоволення їх потреб та формування фінансових показників діяльності підприємців.
Пиво як слабоалкогольний напій є одним з найбільш вживаним. Зокрема, у 2013 р. в Україні вироблено 278,5 млн. дал пива (порівняно з 2005 р. більше на 17%), реалізовано цього продукту на 6843 млн. грн (порівняно з 2005 р. більше в 4,2 рази) [1]. А, відтак, експертиза якості пива є актуальним питання і завданням торговельних підприємств.
Для дослідження відібрані зразки світлого пива: Оболонь «Світле», Рогань «Монастирське Світле», Славутич «Світле», Zibert «Світле», Чернігівське «Світле», Чернігівське «Янтар». Зразки перед дослідженням зберігалися в умовах, передбачених ДСТУ 3888-99 «Пиво. Загальні технічні умови» [2].
В ході перевірки маркування було виявлено деякі недоліки. Серед них такі випадки: не вказано код Е при аскорбіновій кислоті у екземплярах Світле «Оболонь» та Світле «Славутич», на етикетках присутні цифри без супровідних слів. Напис 0,5 л звичайно асоціюється з об'ємом, а ось цифра 12% без супровідного пояснення ставить деяких споживачів у безвихідь. Не вказаний телефон виробника на зразку пива Монастирське Світле «Рогань».
Для оцінки якості зроблено вибірку: від партії 300 пляшок відібрали 13 пляшок, приймальне число – 1, бракувальне число – 2.
Звичайно, стандартом не передбачено бальну оцінку пива за органолептичними показниками. Але, працівники підприємства сприйняли пропозицію щодо його за 25-бальною шкалою (табл. 1).
Таблиця 1
Якість зразків пива за органолептичними показникамиПоказники якості пива | Оцінка, балів | |||
Відмінно | Добре | Задовільно | Незадовільно | |
Прозорість | 3 | 1 | 1 | 0 (знімається з дегустації) |
Колір | 3 | 2 | 1 | 0 |
Смак | 5 | 4 | 3 | 2 |
Хмільова гіркота | 5 | 4 | 3 | 2 |
Аромат | 4 | 3 | 2 | 1 |
Піноутворення | 5 | 4 | 3 | 2 |
Висота піни, мм | 40 | 30 | 20 | Менше ніж 20 |
Піностійкість, хв. | 4 | 3 | 2 | Менше ніж 2 |
Межі для оцінки рівня якості (бали) | 22-25 | 19-21 | 13-18 | 1 2 і менше |
Якість пива характеризують такими показниками: смак, запах, колір, прозорість, піноутворення і стійкість піни.
Пиво має бути прозорим, без сторонніх включень, а при перегляді через скло світле пиво повинно іскритися і давати блиск. За зовнішнім виглядом налитого в склянку пива визначали його колір, виділення бульбашок газу. Аромат, смак і хмільну гіркоту оцінено шляхом опробування пива невеликими ковтками. Щодо смаку, то досліджувані зразки містили в собі всі елементарні відчуття смаку: солодке, гірке, кисле, солоне. Оскільки поняття «смачне пиво» складається з комплексного відчуття усіх чотирьох, при чому відчуття не миттєвого, а розтягнутого в часі, то було відзначено послідовний перехід від солодкого до кислого, солоного і гіркого, який дав приємні відчуття. Тривале відчуття гіркоти в післясмаку зазвичай свідчить про низьку якість пива, оскільки вона викликається низькою якістю використовуваних в приготуванні пива продуктів або порушенням технології. Піна у всіх зразків досліджуваного пива – компактна і монолітна, без бульбашок і абсолютно біла, що вказує на відповідну стандартам якість пива.
Результати експертної бальної оцінки якості пива подано в табл. 2.
Таблиця 2
Результати бальної оцінки досліджуваних зразків пиваНазва досліджуваного зразку | Кількість набраних балів | Отримана оцінка |
«Світле» Славутич | 17 | Задовільно |
«Чернігівське Янтар» | 18 | Задовільно |
«Львівське Білий Лев» | 18 | Задовільно |
«Монастирське Світле» Рогань | 20 | Добре |
«Галицька Корона світле» | 20 | Добре |
«Світле» Оболонь | 22 | Відмінно |
«Білий ведмідь живий» | 23 | Відмінно |
«Чернігівське Світле» | 23 | Відмінно |
«Zibert Світле» | 25 | Відмінно |
За результатами проведеної експертною комісією органолептичної оцінки якості можна дійти висновку, що пиво «Zibert Світле» (ПАТ «Оболонь», Пивоварня Зіберта, м. Фастів) має відмінну оцінку з максимальною кількістю балів 25, а ось пиво «Світле» Славутич («Carlsberg Ukraine», ПБК «Славутич», м. Запоріжжя) характеризується оцінкою «задовільно» (17 балів).
Такі підходи до проведення експертизи дозволяють одержувати експрес-результати та на цій основі ухвалювати управлінські рішення щодо формування асортиментного портфелю й вибору постачальників.
Перелік посилань1. Сайт Державного комітету статистики України [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua
2. ДСТУ 3888-99 Пиво. Загальні технічні умови [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://uk.dobavkam.net/standards/dstu-3888-99
EMS- Кількість повідомлень : 41
Дата реєстрації : 10.03.2015
Схожі теми
» АКТУАЛЬНІСТЬ ПРОБЛЕМ ФАЛЬСИФІКАЦІЇ ШОКОЛАДНИХ ЦУКЕРОК
» ОСОБЛИВОСТІ ФАЛЬСИФІКАЦІЇ ПИВА
» ВПЛИВ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ НА ВЛАСТИВОСТІ ПИВА
» ПРОБЛЕМИ ГАРМОНІЗАЦІЇ НОРМ НАЦІОНАЛЬНОГО ЗАКОНОДАВСТВА ЩОДО БЕЗПЕЧНОСТІ ЗАСОБІВ МИЙНИХ ДЛЯ РУЧНОГО МИТТЯ ПОСУДУ
» РОЛЬ ЕКСПЕРТИЗИ У ФОРМУВАННІ ЯКОСТІ МОЛОКА
» ОСОБЛИВОСТІ ФАЛЬСИФІКАЦІЇ ПИВА
» ВПЛИВ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ НА ВЛАСТИВОСТІ ПИВА
» ПРОБЛЕМИ ГАРМОНІЗАЦІЇ НОРМ НАЦІОНАЛЬНОГО ЗАКОНОДАВСТВА ЩОДО БЕЗПЕЧНОСТІ ЗАСОБІВ МИЙНИХ ДЛЯ РУЧНОГО МИТТЯ ПОСУДУ
» РОЛЬ ЕКСПЕРТИЗИ У ФОРМУВАННІ ЯКОСТІ МОЛОКА
Конференцiя ЕМС 2015 :: Тезисы по основным тематическим направлениям конференции :: Секция 4. Экспертные исследования пищевых продуктов как инструмент влияния на их безопасность.
Сторінка 1 з 1
Права доступу до цього форуму
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі