ТОВАРОЗНАВЧА ОЦІНКА ЯКОСТІ ЙОГУРТІВ
Конференцiя ЕМС 2015 :: Тезисы по основным тематическим направлениям конференции :: Секция 4. Экспертные исследования пищевых продуктов как инструмент влияния на их безопасность.
Сторінка 1 з 1
ТОВАРОЗНАВЧА ОЦІНКА ЯКОСТІ ЙОГУРТІВ
ТОВАРОЗНАВЧА ОЦІНКА ЯКОСТІ ЙОГУРТІВ
Л. І. Гірняк
доцент кафедри товарознавства продовольчих товарів, к.т.н., доцент
Львівська комерційна академія, м. Львів
Кисломолочні продукти одні з найпопулярніших для українців усіх вікових категорій та соціальних вимірів. За умови дотримання усіх вимог та правил виготовлення, вони апріорі вважаються функціональними, тобто такими, що приносять лише користь організму споживача. Наявність у складі продукту живих молочнокислих бактерій надає їм лікувально-профілактичних властивостей. Найпоширеніший і впізнаваніший представник кисломолочних напоїв - йогурт - не тільки смачний, але і дуже корисний продукт для сніданків або перекусів. Через високий вміст сухих речовин, у порівнянні з іншими молочними продуктами, в ньому міститься найбільше додаткових амінокислот і мінеральних елементів, таких як магній, йод, кальцій, вітамін D, що сприяють зміцненню м'язів і міцності кісток.
Найважливішим є вплив йогурту на кишкову ланку імунної системи, процеси ферментації їжі, поліпшення пристінкового травлення, зумовлені тим, що молоко пройшло певні стадії окислення і стало більш легким для засвоєння. Фрукти (у складі йогурту) містять олігофруктозу, яка створює сприятливе середовище для бактерій (є їжею для них), дозволяючи їм адекватно розмножуватися і функціонувати у шлунково-кишковому тракті, так як сама олігофруктоза є пребіотиком. Саме тому, в багатьох країнах, таких як США, Франція, Іспанія, щоденне вживання 2-3 порцій нежирного йогурту рекомендовано асоціаціями дієтологів і гастроентерологів.
Однак, такі продукти характеризуються достатньо коротким строком придатності до споживання. У разі порушення правил приготування або ж умов чи строків зберігання, вони можуть стати надзвичайно небезпечними для здоров’я. Відповідно до вимог ДСТУ 4343:2004, йогурти можуть зберігатись не більше 14 діб за температури не вище 6ºС.
Результати перевірки відповідності якості відібраних у роздрібній мережі зразків йогуртів різних торгових марок показали, що у роздрібну мережу потрапляє не лише продукція відмінної якості.
При аналізі стану маркування, відразу вражає кількість внесених до складу продукту добавок. Також, слід зазначити, що у маркуванні усіх зразків зазначено, що продукція виготовлена відповідно до вимог ТУ, а не ДСТУ. Строк придатності до споживання п’яти зразків з восьми перевищує зазначені у ДСТУ 14 діб. А до складу п’яти йогуртів входить значна кількість стабілізаторів, ароматизаторів та регуляторів кислотності.
Хоч зазначені добавки дозволені до використання в харчових продуктах, однак, коли продукт призначений для дитячого харчування і належить до лікувально-профілактичних, до його складу повинні входити лише корисні для організму сполуки. Корисність для організму більшості використаних добавок є сумнівною. Так, дикрохмалфосфат оксипропільований Е-1442 має натуральне походження, проте, як ця добавка поводиться в організмі людини до кінця не вивчено. Відомо, що у деяких випадках, вживання продуктів харчування, що містять добавку Е-1442 може викликати збільшення апендиксу. З метою запобігання заподіяння шкоди гідроксіпропілдікрахмалфосфат Е-1442 не слід застосовувати в харчуванні маленьких дітей і немовлят, годуючих матерів і вагітних. Відомі дані, що добавка може сповільнити перетравлювання їжі в кишечнику, викликати захворювання підшлункової залози. Деякі виробники використовують крохмаль Е-1442, отриманий з генетично модифікованої кукурудзи.
Результати дослідження якості зразків за органолептичними, фізико-хімічними та мікробіологічними показниками наведені у таблиці 1.
Було встановлено, що за аналізованими показниками зразки йогуртів відповідали вимогам ДСТУ 4343:2004, окрім зразка Йогурт питний з наповнювачем «Персик», у якому виявлено ненатуральний барвник. Слід зазначити, що підфарбовують йогурти майже усі виробники, використовуючи з цією метою найчастіше кармін (Е120) - яскраво-червону фарбу, що виготовляється з пігментів тіла самиць червця. Виробники, які використовують кармін (кошеніль), зобов'язані поміщати інформацію про це на етикетці продукту, оскільки у невеликого відсотка людей барвник викликає анафілактичний шок або контактну алергію. Допустима добова доза Е120 не повинна перевищувати 5 міліграм на 1 кілограм ваги людини.
Безумовно позитивним є факт дотримання усіма виробниками вимог стандарту щодо вмісту основних складових. Ідентифікований якісний склад мікрофлори свідчить про переважання кулястих рас молочнокислих бактерій, не у всіх були виявлені молочнокислі палички і лише один зразок містив біфідобактерії. Що ж до кількості – у шести зразках вона перевищувала встановлений мінімальний рівень у кілька разів.
Узагальнюючи, слід зазначити, що не усі йогурти, представлені у роздрібній мережі можна використовувати для лікувально-профілактичного або ж дитячого харчування. З восьми аналізованих зразків лише три містили мінімальну кількість добавок, що покращують смак, посилюють колір та стабілізують структуру, це: йогурт 3,2% жиру з фруктовим наповнювачем «Малина-шипшина», йогурт 2,7% жиру з фруктовим наповнювачем «Малина» та біфідойогурт питний з біфідобактеріями ACTIREGULARIS «Класичний» 1,5% жиру. Отже, не завжди рекомендацію на етикетці «для дітей» слід сприймати як факт, а обов’язково пересвідчитись у відповідності складу продукту потребам організму та строку придатності до споживання вимогам ДСТУ.
Таблиця 1
Результати визначення показників якості відібраних у роздрібній мережі зразків йогурту
Назва показника | Назва зразка (дані етикетки) | |||
Живий йогурт «Черешня» | Йогурт питний з наповнювачем «Персик» | Йогурт з наповнювачем «Бісквіт» | Йогурт 3,2% жиру з фруктовим наповнювачем «Малина-шипшина» | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Смак і запах | Характерний, виражений вишневий аромат. Смак виражений кислувато-солодкий з присмаком вишневого наповнювача | Чистий, кисломолочний з відчутним ароматом персика, солодкувато-кислий | Виражений, ванільно-бісквітний запах використаного наповнювача без сторонніх. Смак кислувато-солодкий | Кисломолочний, з ледь відчутним ароматом наповнювача. Смак солодко-кислий з легким присмаком шипшини |
Консистенція | Рідка, однорідна з дрібними часточками наповнювача вишні | Рідка, однорідна з поодинокими дуже дрібними часточками м’якоті персика | Густа, кремоподібна з дрібними часточками наповнювача «бісквіт» | Рідка, ніжна, сметаноподібна |
Колір | Рожевий з фіолетовим відтінком | Жовтувато-кремовий, однорідний | Кремовий, однорідний | Кремовий з легким рожевим відтінком |
Кислотність титрована, ºТ | 126 | 111 | 128 | 105 |
Вміст жиру, % | 1,5 | 1,1 | 1,4 | 3,2 |
Натуральність барвника | Синтетичний не виявлений | Виявлено наявність ненатурального барвника | Синтетичний не виявлений | Синтетичний не виявлений |
Ідентифікований вид молочнокислої мікрофлори | Молочнокислі палички, термофільний молочнокислий стрептокок, стрептокок лактіс | Значно переважає стрептокок лактіс, поодинокі термофільний стрептокок, молочнокисла паличка не виявлена | Стрептокок лактіс, термофільний стрептокок та молочнокислі палички | Переважає термофільний стрептокок, міститься стрептокок лактіс, молочнокислі палички не виявлені |
Продовження табл. 1
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Кількість молочнокислих бактерій (Lactobacillus bulgaricus і Streptococcus thermophilus), КУО в 1 см3, не менше ніж | 1×108 | 2×107 | 2×107 | 1×107 |
Бактерії групи кишкових паличок (коліформи), в 0,1 см3 | Не виявлені | Не виявлені | Не виявлені | Не виявлені |
Висновок | Відповідає вимогам ДСТУ | Не відповідає вимогам ДСТУ | Відповідає вимогам ДСТУ | Відповідає вимогам ДСТУ |
Продовження табл. 1
Назва показника | Назва зразка (дані етикетки) | |||
Йогурт питний 2,5% жиру з фруктовим наповнювачем «Полуниця» | Йогурт 2,5% жиру з фруктовим наповнювачем «Диня-манго» | Йогурт 2,7% жиру з фруктовим наповню-вачем «Малина» | Біфідойогурт питний з біфідобактеріями ACTIREGULARIS «Класичний» 1,5% | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Смак і запах | Чистий, кисломолочний з відчутним присмаком та ароматом полуниці | Відчутний, аромат та присмак наповнювача «манго» солодко-кислий смак без сторонніх | Відчутний, кисломолочний аромат, смак кисло-солодкий з легким присмаком наповнювача «малина» | Виражений, кисломолочний без сторонніх. Смак кисломолочний |
Консистенція | Рідка, сметано подібна з часточками полуниці | Щільна, сметаноподібна з поодинокими часточками наповнювача | Рідка, однорідна | Рідка, однорідна |
Колір | Світло-рожевий, однорідний | Блідо-жовтий | Блідо-рожевий | Білий |
Продовження табл. 1
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Кислотність, ºТ | 102 | 110 | 108 | 115 |
Вміст жиру, % | 2,5 | 2,6 | 2,7 | 1,5 |
Натуральність барвника | Синтетичний не виявлений | Синтетичний не виявлений | Синтетичний не виявлений | Відсутній |
Ідентифікова-ний вид молочнокислої мікрофлори | Переважає молочнокислий стрептокок лактіс, у меншій кількості термофільний стрептокок та молочнокислі палички | Переважає стрептокок лактіс, поодинокі термофільні стрептококи та молочнокислі палички | Переважає стрептокок лактіс, поодинокі термофільні стрептококи та молочнокислі палички | Стрептокок лактіс, термофільний стрептокок, молочнокислі палички, біфідобактерії |
Кількість молочнокислих бактерій (Lactobacillus bulgaricus і Streptococcus thermophilus), КУО в 1 см3, не менше ніж | 2×107 | 3×107 | 1×107 | 3×107 |
Бактерії групи кишкових паличок (коліформи), в 0,1 см3 | Не виявлені | Не виявлені | Не виявлені | Не виявлені |
Висновок | Відповідає вимогам ДСТУ | Відповідає вимогам ДСТУ | Відповідає вимогам ДСТУ | Відповідає вимогам ДСТУ |
Скачать
Схожі теми
» ОЦІНКА ЯКОСТІ АВТОМОБІЛЬНИХ ШИН
» ОЦІНКА ЯКОСТІ ТА БЕЗПЕЧНОСТІ МЕДУ ЗА ОРГАНОЛЕПТИЧНИМИ ТА ФІЗИКО-ХІМІЧНИМИ ПОКАЗНИКАМИ
» БАЛОВА ОЦІНКА ЯКОСТІ ЦУКЕРОК ГЛАЗУРОВАНИХ З ПРАЛІНОВИМ КОРПУСОМ
» ЕКСПЕРТНА ОЦІНКА ЯКОСТІ СИРКОВИХ ВИРОБІВ ВІТЧИЗНЯНИХ ВИРОБНИКІВ
» ПОРІВНЯЛЬНА ОЦІНКА ЯКОСТІ ПЛАВЛЕНИХ СИРІВ ВІТЧИЗНЯНОГО ВИРОБНИЦТВА
» ОЦІНКА ЯКОСТІ ТА БЕЗПЕЧНОСТІ МЕДУ ЗА ОРГАНОЛЕПТИЧНИМИ ТА ФІЗИКО-ХІМІЧНИМИ ПОКАЗНИКАМИ
» БАЛОВА ОЦІНКА ЯКОСТІ ЦУКЕРОК ГЛАЗУРОВАНИХ З ПРАЛІНОВИМ КОРПУСОМ
» ЕКСПЕРТНА ОЦІНКА ЯКОСТІ СИРКОВИХ ВИРОБІВ ВІТЧИЗНЯНИХ ВИРОБНИКІВ
» ПОРІВНЯЛЬНА ОЦІНКА ЯКОСТІ ПЛАВЛЕНИХ СИРІВ ВІТЧИЗНЯНОГО ВИРОБНИЦТВА
Конференцiя ЕМС 2015 :: Тезисы по основным тематическим направлениям конференции :: Секция 4. Экспертные исследования пищевых продуктов как инструмент влияния на их безопасность.
Сторінка 1 з 1
Права доступу до цього форуму
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі
|
|